Žepki z marelicami
Recept je pripravljen v sodelovanju z Jernej Kitchen.
Preprosta kombinacija listnega testa, marelic in skute ustvari sladico, ki v sebi nosi sporočilo odličnosti, za vsako priložnost. Žepke lahko pripravimo s svežimi ali vloženimi marelicami in z željo, da slastno razvajanje traja vse dni v letu.
Sestavine
- 10 marelic, razpolovljenih in izkoščičenih
- 3 žlice sladkorja
- 1 žlička limoninega soka
- 200g listnatega testa
- 100g masla
- 120g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 200g skute Zelene Doline
- 100g mletih mandljev
- 1/2 limone, lupinice
- 1 žličke Amaretto likerja oz. poljubno
- 1 jajce
Priprava
Pečico segrejemo na 190 stopinj.
V večjo skledo damo marelice, sladkor in limonin sok. Dobro premešamo in postavimo na stran za 10 minut. Listnato testo razvijemo in ga položimo na pekač za peko ter postavimo v zamrzovalnik za 10 – 15 minut.
V skledo damo maslo sobne temperature, sladkor in rumenjaka. Z električnim mešalnikom stepemo v penasto masleno mešanico. Dodamo skuto, mlete mandlje, limonino lupinico in liker. Dobro premešamo in postavimo na stran.
Listnato testo razrežemo na osem pravokotnik velikosti približno 10 cm x 12 cm. Na sredino vsakega pravokotnika damo dve žlici nadeva ter dve polovici marelice. Marelico položimo tako, da vsaka polovica gleda proti kotu pravokotnika. Pravokotnik primemo za nasprotne (diagonalne) robove tako, da dobimo lep žepek. Postopek ponovimo s preostalim nadevom in marelicami.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.