Losos v smetanovi omaki s špinačo

Recept pripravljen v sodelovanju z Jernej Kitchen.

S čim postreči za kosilo, ko zadiši po poletju? Ko vabijo morje, sonce ter dobra družba je odločitev za pripravo lososa v smetanovi omaki s špinačo vedno dobra izbira.

Sestavine

Za 2 osebi

  • 2x 150g file lososa
  • 1 žlička popra
  • 2 žlički soli
  • 1 žlica masla Zelene Doline
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 50 ml belega suhega vina
  • 200g smetane za kuhanje Zelene Doline
  • 50g belega sira Zelene Doline
  • 250g mlade špinače
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1/2 bio limone

Priprava

File lososa dobro osušimo s papirnato brisačko. Popramo in solimo. Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj. V segreto ponev damo maslo in olje. Ko se maslo raztopi, dodamo file lososa s kožo navzdol. Losos s kuhinjsko lopatico pritisnemo ob ponev. Pečemo 4-5 minut, nato lososa obrnemo in pečemo še na drugi strani 1-2 minuti. Pečenega lososa prestavimo na krožnik.

V enako ponev damo sesekljano čebulo, sesekljan česen in sesekljan peteršilj. Na zmernem ognju pražimo 1-2 minuti, da česen rahlo zadiši. Zalijemo z vinom in kuhamo tako dolgo, da alkohol izpari ter dve tretjini vina povreta. Dodamo smetano za kuhanje, bel sir ter začinimo s soljo in poprom po okusu. Dobro premešamo, da se sir raztopi, nato dodamo špinačo. Kuhamo tako dolgo, da špinača ovene in se dobro poveže z omako. Premešamo in dodamo pečenega lososa, limonin sok ter rezine 1/2 bio limone. Odstavimo z ognja in postrežemo s kuhanim krompirjem ali pečeno zelenjavo.

PLAY

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.