Gratiniran krompir s smetano in sirom

Recept je pripravljen v sodelovanju z Jernej Kitchen. 

Gratiniran krompir lahko pripravimo v številnih različicah. Mi smo se odločili za smetano in sir. Odličen je kot glavna jed ali kot priloga, ki s svojim okusom odlično popestri kosilo.

 

Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 100 ml mleka Zelene Doline
  • 300 ml smetana za kuhanje Zelene Doline
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke popra
  • 1/2 žličke muškatnega oreha
  • 1/2 žličke timijana
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica masla Zelene Doline
  • 100g sira Dolinar Zelene Doline

Priprava

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

Krompir olupimo, očistimo in narežemo na 2 mm debele rezine.

V lonec nalijemo mleko in smetano za kuhanje. Postavimo na zmeren ogenj. Dodamo sol, poper, muškatni oreh, timijan, sesekljan česen in žlico masla. Zavremo in dodamo narezan krompir. Pri rahlem vretju kuhamo 5 minut, da se krompir rahlo zmehča.

Pekač velikosti 20 cm x 25 cm postavimo na večji pekač. V večji pekač damo pekač s krompirjem. Krompir s kuhalnico rahlo pritisnemo ob pekač, da se enkomerno razporedi. Čez krompir nastrgamo sir Dolinar. Postavimo v ogreto pečico na srednjo rešetko. Pečemo 45 – 50 minut pri 200 stopinj.

PLAY

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.