Lazanja
Lazanja je že vrsto let ena izmed bolj znanih in priljubljenih italijanskih jedi.
Sestavine
- 20 listov testa za lazanjo
- 800 g mešanega mletega mesa
- 500 g paradižnika v koščkih oz. pelatov
- 30 g drobno naribanega korenja
- 3 olupljene čebule
- 3 stroki česna
- 3 žlice nasekljanega peteršilja
- 2 žlici nasekljane bazilike
- 3,5 dl belega vina
- 6 dl jušne osnove
- 7 žlic olivnega olja
- parmezan
- sol in poper
Bešamel
- 3 dl mleka Zelene Doline
- 3 dl sladke smetane Zelene Doline
- maslo Zelene Doline
- 6 žlic moke
- sol
Priprava
Na zmernem ognju popražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo mleto meso in mešamo. Meso prelijemo z vinom. Nato dodamo peteršilj in baziliko, pražimo približno 5 minut in dodamo paradižnik s koncentratom . Dodomo jušno osnovo, sol in poper ter na zmernem ognju kuhamo približno 30 minut.
Medtem v manjši posodici raztopimo maslo in postopoma vmešavamo moko. Dolivamo smetano in mleko, dodamo sol ter neprekinjeno mešamo, da bešamel povre. Bešamel pripravljamo na zmernem ognju.
Pekač premažemo z maslom, dno prekrijemo z lističi testa za lazanje, ki jih lahko predhodno skuhamo. Nato dodajamo plasti: bešamel, meso, lističi. Postopek poljubno ponavljamo. Ko zaključimo, zgornjo plast prekrijemo s parmezanom. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lazanja se peče 30 minut. Vzamemo iz pečice, pustimo stati 5 minut in postrežemo.
Najboljše v naši naravi.
TOP 5 JEDI
Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.