Churrosi s pikantno čokoladno in karamelno omako

Recept je pripravljen v sodelovanju s Tajo Polovšak, Foodstylist.

Sestavine

  • 240 ml vode
  • 85 g masla Zelene Doline
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 120 g moke
  • 3 jajca
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • sladkor
  • cimet
  • olje za cvrtje

Sestavine za čokoladno pikantno omako:

  • 150 g temne čokolade
  • 100 ml sladke smetane Zelene Doline
  • 50 g masla Zelene Doline
  • 1 žlička kajenskega popra
  • sol

Sestavine za karamelno omako:

  • 100 g rjavega sladkorja
  • 60 ml sladke smetane Zelene Doline
  • 50 g masla Zelene Doline

Priprava

V kozico damo vodo, maslo Zelene Doline, sol in sladkor. Počakamo da začne zmes vreti. Ko zavre kozico odstavimo. Z leseno kuhalnico vmešamo moko in mešamo dokler se moka lepo ne poveže z ostalimi sestavinami. Kozico postavimo nazaj na kuhališče in še vedno mešamo in kuhamo približno pol minute.

Odstavimo in z ročnim mešalnikom mešamo testo medtem ko postopno eno po eno dodamo vsa jajca in nato še vaniljev ekstrakt. Mešamo dokler ne dobimo enotnega testa. Testo damo v vrečko za brizganje.

V posodi segrejemo olje za cvrtje do 180 stopinj.  S pomočjo vrečke testo v dolžini približno 10 centimetrov stiskamo neposredno v vroče olje. Pustimo da se churrosi ocvrejo kar traja približno 2 minuti. Po 2 minutah jih poberemo iz vročega olja in pustimo da se odvečna maščoba odcedi.

Zmešamo sladkor in cimet ter še tople churrose potrosimo z mešanico.

Poleg pripravimo dve različni omaki.

Čokolado nasekljamo in jo skupaj s sladko smetano Zelene Doline stopimo nad vodno kopeljo. Ko se čokolada in sladka smetana Zelene Doline že skoraj stopita dodamo maslo Zelene Doline in mešamo dokler ne dobimo enotne zmesi. Na koncu dodamo ščepec soli in žličko kajenskega popra.

Premešamo in postrežemo.

Za karamelno omako v ponvi stopimo rjavi sladkor, dokler ne začne karamelizirat. Dolijemo sladko smetano Zelene Doline. Ko se zmes poveže, dodamo še kocko masla Zelene Doline. Mešamo dokler se maslo ne stopi.

Postrežemo.

 

PLAY

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.

Card image cap

Churrosi s pikantno čokoladno in karamelno omako

Recept je pripravljen v sodelovanju s Tajo Polovšak,...