Burger z mesnimi kroglicami in sirom

Recept pripravljen v sodelovanju z Jernej Kitchen.

Ste za klasiko? Predstavlja se odličen recept popolnega burgerja. Njami, za velike in majhne gurmane.

Sestavine

Za 4 osebe

Mesne kroglice:

  • 350g mletega govejega mesa
  • 20g drobtin
  • 1/2 čajne žličke mletega česna
  • 30g mladega kajmaka Zelene Doline
  • začimbe: sol, poper, timijan, peteršilj
  • 1 žlica vode

Burger:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 2 žlici rdečega vina
  • 400g vloženega sesekljanega paradižnika
  • 100g sira Gauda v kosu Zelene Doline
  • 4 žlice mladega kajmaka Zelene Doline
  • poljubno: sveži paradižnik in sveže kumare

Priprava

V skledi premešamo mleto meso, drobtine, mleti česen, mladi kajmak Zelene Doline, sol, poper, timijan, peteršilj in žlico vode. Oblikujemo v manjše kroglice (približno 30g). Postavimo na pladenj, obložen s papirjem za peko in nadaljujemo s postopkom, dokler ne porabimo vsega mesa.

Ponev z oljčnim oljem pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo mesne kroglice in jih enakomerno popečemo na vseh straneh, približno 8 minut. Prestavimo na krožnik.

V isto ponev damo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Pražimo 2 – 3 minute, zalijemo z rdečim vinom, dobro postrgamo vse okuse iz ponve. Dodamo vložen sesekljan paradižnik, premešamo in kuhamo 15 – 20 minut pri šibkem ognju. Zadnjih 5 minut dodamo mesne kroglice v omako – ne pozabimo na slastne sokove, ki so se odcedili. Sir Gauda Zelene Doline narežemo na rezine. Na vsako mesno kroglico položimo rezino sira, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 5 minut, da se sir raztopi.

Pripravimo burgerje: bombetke razpolovimo in popečemo v ponvi. Spodnji del bombetke premažemo z žlico mladega kajmaka Zelene Doline. Na kajmak položimo tri mesne kroglice s sirom in omako ter poljubno dodamo še rezine svežega paradižnika in kumar. Postrežemo čimprej.

PLAY

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.