Slovensko mleko in mlečni izdelki z oznako Izbrana kakovost Slovenije

Za zdravje in dobro fizično počutje je pomembno, da je hrana, ki jo uživamo, kakovostna. Pri tem je pomembno tudi poreklo živil, pri čemer velja, da izdelki lokalnega izvora dosegajo višja povpraševanja kupcev. Ker so mlečni izdelki in mleko del vsakodnevne zdrave prehrane, je ključnega pomena, da dosegajo najvišje standarde kakovosti.

Tako smo se tudi v Mlekarni Celeia vključili v nacionalno shemo »Izbrana kakovost« in pridobili zaščitni znak »Izbrana kakovost-Slovenija« za naše mleko in mlečne izdelke iz najboljšega mleka slovenskih kmetij. Podeljeni certifikat z uporabo zaščitnega znaka velja za vsa mleka pod blagovno znamko Zelene Doline, razen za trajno mleko, pri čemer izdelek vsebuje mleko slovenskega izvora, vendar ga polnijo v mlekarni PIK Rijeka. Certifikat ima tudi kislo mleko in mleko brez laktoze. »Izbrana kakovost – Slovenija« je certifikat, ki zagotavlja, da ima mleko posebne lastnosti ter da je redno kontrolirano in v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, zato je poreklo surovega mleka povsem slovensko. To zajema tudi odlično mikrobiološko kakovost mleka in svežino mleka, pri čemer od prevzema iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat ne mine več kot petnajst ur.

Slovensko mleko iz domačih kmetij

Mlečni izdelki so pridelani iz najboljšega mleka slovenskih kmetij. Slovensko mleko je pomemben del našega predelovalnega obrata, zato da lahko zagotovimo najvišjo kakovost ter pri tem hkrati podpiramo samooskrbo z izdelki domačega izvora. Skupaj z lokalnimi dobavitelji surovega mleka doprinašamo k razvoju slovenskega podeželja, pri čemer kmetije povezujejo kmetijsko tehnologijo s sožitjem z naravo, živalmi in skupnostjo. Skrbno izbrane kmetije v Sloveniji so zavezane k pridelavi kakovostnega mleka ter strogemu upoštevanju pravil, ki jih zajema certifikat »Brez GSO«, kar pomeni, da je mleko pridelano in proizvedeno brez gensko spremenjenih organizmov. V Mlekarni Celeia smo vzpostavili sistem sledljivosti našega mleka in izdelkov, v katerega je vključenih več kot 900 slovenskih kmetij, ki predstavljajo vse naše dobavitelje. V podjetju skrbimo za nenehen razvoj kakovosti blagovne znamke, zato tudi sodelujemo s preverjenimi dobavitelji slovenskega mleka, ki lahko za naše produkte zagotovijo najboljše surovo mleko.

Slovensko mleko

Kakovostno mleko brez GSO in z natančnim postopkom predelave

V Mlekarni Celeia smo prvi in zaenkrat edini živilski proizvajalec v Sloveniji, ki ima certificirano oznako »Brez GSO« na mlečnih izdelkih blagovne znamke Zelene Doline. Certifikat »Brez GSO« pomeni, da živali niso bile krmljene s krmnimi mešanicami in rastlinami, ki bi bile proizvedene iz gensko spremenjenih rastlin. To pomeni, da krma za živali, ki dajejo mleko, ne vsebuje živih organizmov, v katerih je bil genski material spremenjen s posebnimi postopki, ki so plod kemijskih modifikacij in v naravi ne obstajajo. Certifikat »Brez GSO« zagotavlja potrošnikom, da so sestavine mleka preverjene na vseh nivojih, od krme, predelave in do končnega izdelka. V to certifikacijsko shemo so vključene vse slovenske kmetije in kmetijske zadruge, od katerih Mlekarna Celeia odkupuje mleko. Za najvišjo kakovost mleka pa je pomemben tudi postopek predelave. V predelovalnem obratu uporabljamo različne tehnološke postopke za predelavo surovega mleka. Med te postopke spada pasterizacija in tipizacija mleka z uravnavanjem deleža mlečne maščobe, homogenizacija in baktufugiranje, pri čemer nam v mleko za proizvodnjo sirov ni potrebno dodajati konzervansov.

Brez GSO

Trajno mleko in kislo mleko Zelene Doline

Trajno mleko Zelene Doline je proizvedeno izključno iz slovenskega mleka, zato ima poreklo iz Slovenije. Značilnost vseh trajnih mlek iz ponudbe je v tem, da ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov, saj imajo certifikat »Brez GSO«. Trajno mleko s 3,5 odstotno vsebnostjo mlečnih maščob je toplotno obdelano z UHT-postopkom, kar mleku podaljša obstojnost in ga pred uporabo ni potrebno kuhati. Lahko trajno mleko z 1,5 odstotno vsebnostjo mlečnih maščob ima enake značilnosti, vendar pa ima bolj blagi okus in nižjo vsebnost maščob. Sveže polno mleko s 3,5 odstotno vsebnostjo maščob je nehomogenizirano, zato predstavlja naravni vir kalcija, ki je potreben za močne kosti in zdrave zobe. Lahko sveže pol posneto mleko ima zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«, značilen blagi okus in nizko vsebnost maščob. V ponudbi je tudi okusno in zdravo čvrsto kislo mleko v manjšem pakiranju s čvrsto strukturo in zaščitnim znakom »Izbrana kakovost-Slovenija«. Na voljo je tudi kislo mleko Zelene Doline v tekoči strukturi in večji embalaži.

Kislo mleko 500gTrajno mleko 500ml

Trajno mleko brez laktoze

Mleko brez laktoze se proizvaja in predela tako, da surovemu mleku dodamo laktazo, ki je pravzaprav encim, ki pomaga razgraditi laktozo v mleku in zato je tak izdelek primeren tudi za ljudi, ki ne presnavljajo laktoze oziroma se le-ta ne razgradi pravilno v telesu. Mleko brez laktoze ima skoraj enako teksturo kot navadno trajno mleko, pri čemer vsebuje tudi vsa potrebna hranila, saj je odličen vir beljakovin, vitaminov in mikro hranil, kot je kalcij, fosfor in riboflavin. Edina rahla sprememba je v okusu, saj mleko brez laktoze daje nekoliko sladkast okus, zaradi vsebnosti glukoze in galaktoze, ki nastaneta ob razgradnji mlečnega sladkorja v mleku. Trajno mleko brez laktoze Zelene Doline je proizvedeno izključno iz slovenskega mleka, brez gensko spremenjenih organizmov.