ZLATE MEDALJE AGRA za senene sire največje slovenske sirarne in priljubljene mlečne deserte

Na letošnjem, 37. Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov Agra so zlate medalje prejeli izjemna senena sira in priljubljena mlečna deserta, ki nastajajo le iz slovenskega mleka brez GSO

Arja vas, 25. julij – Mlekarna Celeia je za svoje mlečne izdelke iz izključno slovenskega mleka na 37. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov Agra prejela tri zlate medalje in eno veliko zlato medaljo. Slednjo je prejela novost v njihovi ponudbi, Kraljevi seneni sir, zlato medaljo pa Seneni sir s praženo čebulo. Priznanji sta še dodatno dokazilo za odličnost dela največje slovenske sirarne, ki tudi sire, tako kot vse njihove druge izdelke, proizvaja le iz slovenskega mleka. Ocenjevalno komisijo sta navdušila še Desert Mlečne kraljice z okusom strastne pomaranče in desert jogurtove smetane s stracciatello.

Mlečni izdelki Mlekarne Celeia dokazujejo svojo konstantno kakovost in inovativnost v recepturah z novimi medaljami, ki so jih prejeli na 37. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov Agra. Posebej ponosni so, da so edina mlekarna v Sloveniji, ki proizvaja izdelke izključno iz slovenskega mleka brez gensko spremenjenih organizmov, in prvi, ki z odkupom senenega mleka razvijajo vrhunske mlečne izdelke. »Kot največja mlekarna v slovenski lasti se zavedamo svojega poslanstva, ki ga nosimo kot varuhi tradicije prireje mleka in mlekarstva v naših krajih. V naši sirarni, ki je največja v Sloveniji, tako že nekaj časa razvijamo linijo vrhunskih senenih sirov, ki nastaja iz skoraj že pozabljene vrste senenega mleka. Pri prireji tega mleka krave pomlad, poletje in jesen preživijo na lokalnih pašnikih ter uživajo zeleno krmo ali sveže pokošeno travo, pozimi pa je njihova prehrana seno, dodatek pa izbrana žita,« razlaga direktor Mlekarne Celeia Vinko But.

Prav njihova vizija priprave izdelkov iz senenega mleka, ki se je začela s prvimi siri uresničevati pred nekaj leti, se je izkazala za pravilno, saj sta bila letos na 37. Agri nagrajena dva njihova sira: »Najbolj ponosni smo zagotovo na Kraljevi seneni sir, ki je zaradi svoje izjemnosti prejel veliko zlato medaljo, dokaz odličnosti in zavezanosti tradiciji, ki jima posvečamo izjemno pozornost,« razlaga Vinko But. Leto dni staran seneni sir je zaradi daljšega obdobja staranja nekoliko trši od klasičnega senenega sira, a prav zato ga: »Odlikuje bolj poln, sladko oreškast okus in sir se kar stopi v ustih,« dodajajo v Mlekarni Celeia.

Z zlato medaljo je bil nagrajen tudi Seneni sir s praženo čebulo. »Vsaj 4 mesece zorjeni seneni sir je čvrst, z zaželenimi belimi kristalčki, aromatičnega in čistega vonja ter s harmonično izraženim okusom pražene čebule. Prepričal je tudi mednarodno ocenjevalno komisijo,« opisujejo nagrajeni sir v Mlekarni Celeia. Kakovost vseh njihovih senenih sirov, ki nastajajo le iz slovenskega mleka, so brez GSO in laktoze, dokazujejo tudi označbe Izbrana kakovost Slovenija, označba zavoda Seneno in certifikat zajamčena tradicionalna posebnost.

Iz nabora izdelkov Mlekarne Celeia sta dve zlati medalji prejela tudi mlečna deserta, ki sodita v skupino vedno priljubljenih in kupcem že vrsto let dobro poznanih izdelkov: »Odlike Deserta jogurtova smetana s stracciatello in Deserta Mlečne kraljice Strastna pomaranča so poln in kremast okus, izključno slovensko mleko brez GSO, certifikat Izbrana kakovost Slovenija ter naravne arome in nič barvil, kar le še nadgrajujejo odličen okus,« opisujejo nagrajena izdelka v Mlekarni Celeia, kjer se uspehov na Agri veselijo skupaj s svojimi rejci mleka z več kot 600 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije