Šest zlatih medalj za izdelke Zelene Doline

Mleka in jogurti Zelene Doline so na 35. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v okviru 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni osvojili kar šest zlatih medalj. Strokovna komisija je prepoznala izjemno kakovost izdelkov in z zlatom nagradila Trajno mleko 3,5 % in 1,5 % mlečne maščobe Zelene Doline, Trajno mleko brez laktoze 3,5 % mlečne maščobe Zelene Doline, tekoči jogurt bela breskev in pomarančni cvet, jogurt brez laktoze z okusom borovnice v lončku ter tekoči jogurt brez laktoze z okusom borovnice v plastenki. Ob tem so v Gornji Radgoni prejeli še priznanja za mnoge druge svoje mlečne izdelke. K prepoznani odličnosti izdelkov Mlekarne Celeia zagotovo največ prispeva osnova za izdelke – izključno slovensko mleko, ki prihaja s skoraj 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije ter je brez gensko spremenjenih organizmov.

Najuglednejše domače ocenjevanje kmetijsko-živilskih izdelkov v okviru mednarodnega sejma Agra v Gornji Radgoni vedno znova pomeni odsev kakovosti slovenske živilsko-predelovalne industrije. Živimo v časih, ko v ospredje prihaja pomen samooskrbe in lokalne hrane znanega porekla, je kakovost slovenskih izdelkov le še pomembnejša: »V Mlekarni Celeia, ki je druga največja slovenska mlekarna in izključno v domači lasti, imamo odgovor na te trende in pričakovanja kupcev. Izjemno veliko napora z našimi lastniki, kmetijskimi zadrugami, vpletamo v to, da dnevno odkupujemo 260.000 litrov mleka s skoraj 900 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije. Dodaten porok odličnosti je naš certifikat »brez gensko spremenjenih organizmov« – brez GSO, ki potrošniku zagotavlja izjemen standard varnosti in kakovosti izdelkov,« pojasnjuje ob prejemu pet zlatih medalj direktor Mlekarne Celeia Vinko But.

Vsi izdelki Mlekarne Celeia so v vseh fazah proizvodnega procesa, od sprejema mleka v transport prek proizvodnje do končnega izdelka, podvrženi izjemno strogim nadzorom kakovosti, zato je osvojenih pet medalj le še dodatna potrditev pravilnosti takšnih standardov: »Izjemno ponosni smo, da smo s kar tremi mleki, trajno mleko s 3,5 % in 1,5 % mlečne maščobe ter mlekom brez laktoze 3,5 % Zelene Doline osvojili zlato. To dokazuje našo trditev, da pri svojem delu uporabljamo le najboljše mleko slovenskih kmetij. Zelo smo ponosni, da smo k temu dodali še dva izjemna jogurta, tekočega z okusom bele breskve in pomarančnega cveta, ki je novost v naši ponudbi, in tekočega brez laktoze z okusom borovnice, saj lahko le iz najboljšega mleka nastajajo zlata vredni izdelki,« pojasnjujejo v Mlekarni Celeia.

Kako pomemben je nenehen nadzor nad kakovostjo, priča tudi letno nagrajevanje rejcev mleka, ki sodelujejo z Mlekarno Celeia. Vsako leto namreč nagradijo tiste, ki po svoji kakovosti še posebej izstopajo, pri tem pa merijo skupno število mikroorganizmov v mleku (SŠMO) in število somatskih celic v mleku (ŠSC). V letu 2020 so najboljšo kakovost mleka glede na skupno število mikroorganizmov v mleku dosegli Franja Skarlovnik iz Mislinje, Albin Prelog iz Podvelke in Franc Slivnik iz Podgorja. Mleko najboljše kakovosti po številu somatskih celic pa so pridelali: Franc Slivnik iz Podgorja, Marko Draksler iz Dola pri Hrastniku in Marija Žmahar iz Šentjurja pri Celju. »Trud vseh naših kmetov, od katerih odkupujemo mleko, dokazuje, da imamo skupen cilj – trgu ponuditi mlečne izdelke iz najboljšega mleka slovenskih kmetij. Za takšno sodelovanje smo izjemno hvaležni, zato ga negujemo in razvijamo,« še dodajajo v Mlekarni Celeia.