Okronali smo Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije 2016

20-letna Urška Pevec, iz Zibike, Šmarje pri Jelšah, bo širila poslanstvo Mlečne kraljice v letu 2016/2017. Podelili smo tudi priznanja največjim proizvajalcem mleka.

»Danes vedno več potrošnikov želi poznati izvor izdelka, ki ga uživajo oz. uporabljajo za pripravo odličnih obrokov. Poleg poznavanja izvora izdelka je pomembna njegova kakovost oz. način njegove pridelave ter predelave. Uravnotežena in kakovostno prehrana je odlična popotnica k dobremu počutju, medtem ko je poznavanje oznak »Brez GSO – pridelano/proizvedeno brez gensko spremenjenih organizmov« in »višja kakovost« odločilno pri izbiri pravega izdelka«, je svoje razmišljanje povzela nova Mlečna kraljica Urška Pevec.

Šestčlansko ocenjevalno komisijo 9. izbora po vrsti so sestavljali direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob, Milan Mirnik častni član komisije in idejni oče projekta Mlečna kraljica Zelene Doline, Slovenije, župan mesta Žalec Janko Kos, član nadzornega sveta v Mlekarni Celeia Tone Kuzman, Stanka Podkrajšek z Inštituta za mlekarstvo in fotograf Gregor Audič. Soglasno so se odločili, da naziv Mlečne kraljice Zelene Doline Slovenije 2016/2017 dodelijo simpatični Urški.

Urška je v enoletno uporabo prejela srebrno krono z biseri, umetniško stvaritev Zlatarne Celje, in obleko modne oblikovalke Maje Štamol. Za aktualno Mlečno kraljico Zelene Doline je Maja izdelala mehko padajočo belo obleko kot simbol belih zakladov narave. Zelena barva simbolizira zelene doline, ne samo kot blagovno znamko, ampak tudi kot neokrnjeno naravo, ki odlikuje Slovenijo. Belo in zeleno povezuje pas v zlati barvi, kot simbol povezanosti in medsebojnega sodelovanja človeka in narave. Dodatno noto prestiža obleke predstavlja lenta v nežno beli barvi. S pridihom vsakdana obleko nežno dopolnjuje modno oblikovana jakna.

20-letna študentka Urška bo do naslednjega izbora Mlečne kraljice spodbujala ljudi k uživanju mlečnih izdelkov, jih ozaveščala o pomenu zdravega načina prehranjevanja, aktivno promovirala uživanje mleka in mlečnih izdelkov ter ne nazadnje ozaveščala o kakovosti domačega, slovenskega mleka brez gensko spremenjenih organizmov. Svoje dolžnosti bo, kot pravi Urška, izpolnjevala z največjim veseljem in odgovornostjo.

34. podelitev priznanja zvestim proizvajalcem mleka

Na dogodku v Slovenj Gradcu, ki ga organiziramo v Mlekarni Celeia, že 34. leto zapored podeljujemo priznanja zvestim proizvajalcem mleka. Največji proizvajalec med kmetijskimi zadrugami je Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga, ki je v minulem letu za Mlekarno Celeia proizvedla in prodala kar 26.211.081 litrov mleka. Na drugem mestu je Kmetijska zadruga Šaleška dolina s 13.104.317 litri mleka, na tretjem pa  Kmetijska zadruga Šmarje z 12.742.888 litri mleka.

Med posameznimi proizvajalci mleka sta vodilna Harald in Nina Konečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z 1.129.806 litri mleka, sledi kmetija Hedl iz Radlje ob Dravi s 652.991 litri mleka, na tretjem mestu po količini proizvedenega mleka pa sta Frančišek in Jožica Rotnik iz Šoštanja s 545.540 litri mleka.

Iskrene čestitke Urški in vsem dobaviteljem mleka za prizadevno in kakovostno delo!