Zaradi mleka naši najljubši kosmiči postanejo zajtrk in jutranja kava najbolj prijeten trenutek dneva. Pa je res to edini razlog za uživanje mleka? Ste se kdaj resnično usedli in pomislili, kaj mleko pravzaprav naredi vašemu telesu oz. od kod prihajajo izdelki iz najboljšega mleka slovenskih kmetij?

Brez mleka ni …

Mleko je ena bolj kompleksnih tekočin. Sicer ena sestavina, v sebi skriva na tisoče vrst molekul, vključno z vodo, maščobami, sladkorji, beljakovinami, encimi, hormoni in vitamini. Zato bi lahko rekli, da gre za popolno živilo. Je bogat vir kalija, vitamina B12, kalcija in vitamina D, ravno teh pa primanjkuje v številnih dietah. Tako lahko rečemo, da brez mleka ni dobrega počutja.

2 kozarca mleka na dan?

Ni naključje, da se je že Afrodita, boginja lepote, namakala v mlečni kopeli. Če v glavi že računaš koliko litrov mleka potrebuješ za kopel doma naj povem, da le-ta res ni nujna. Strokovnajki pravijo, da je zaužita količina mlečnih izdelkov odvisna od vsakega posameznika glede na njegovo starost, velikost, počutje… Dovolj bo, če spiješ približno kozarec ali dva mleka dnevno, kar bo pripomoglo k lepšem tenu kože, močnejšim zobem in bolj zdravim kostem.

Od česa je odvisna kakovost mleka?

Kot pri vsakem drugem industrijskem procesu, zakon zahteva stalno kontrolo surovin in izdelkov. In tudi mlekarsto ni nobena izjema. Odločilen dejavnik pri merjenju kakovosti je vzorčenje, ki pa mora biti opravljeno v skladu z mednarodnimi standardi. Nato opravimo mikrobiološke analize, s katerimi ugotovimo higiensko stanje mleka in kemijske analize s katerimi določimo delež maščobe, beljakovin in laktoze v mleku.

Kakovost mleka pa je odvisna predvsem od zdravja in načina življenja krav. V Sloveniji imamo to srečo, da je mlekarstvo lokalno in nam blizu. Samo par kilometrov se zapeljemo iz mesta in zagotovo zagledamo travnik, kjer se pase govedo. Zelene Doline smo ponosne tudi na to, da imamo izjemno možnost odkupiti tudi seneno mleko, ki ga naši kmetje pridelujejo na popolnoma naraven način, v sožitju z naravo.
kmetov

938 kmetij …

V naši bogati naravi zelenih dolin in planin, pridelava slovenskega mleka omogoča razvoj slovenskega podeželja, znanja ter ohranjanja delovnih mest. Si vedel, da ima v Arji vasi sedež Mlekarna Celaia, ki je v lasti slovenskih kmetijskih zadrug in kmetov? Mleko odkupujemo od 938 izključno slovenskih kmetij in smo tako rekoč zgradili mlečno cesto po Sloveniji ter združili moči za slovensko kakovost izvrstnih izdelkov Zelene Doline.

Slovenci imamo najraje …

Potrošniška raziskava o zaupanju v blagovne znamke Trusted Brand je za leto 2020 pokazala, da imamo Zelene Doline uradno najboljše mleko v Sloveniji. Ker je to mleko izključno iz slovenskih kmetij, smo lahko ponosni, da so Zelene Doline naše in za nas.

Mleko ima svojo kraljico!

Mlečna cesta je letos postala kraljestvo že 13. Mlečne kraljice Zelene Doline Slovenije. Teja Žogan iz Ponikve pri Šentjurju je s ponosom prevzela krono in s tem zelo pomembno poslanstvo.
»Pri svojem delu bom vzpodbujala ljudi k rednemu uživanju mleka in mlečnih izdelkov, jih ozaveščala o zdravem načinu prehranjevanja in širila besedo o kakovosti domačega, slovenskega mleka.«, še dodaja Teja.
Verjamemo, da bo svoje delo opravljala odlično. Vas pa vabimo, da se ji pridružite in nas spremljate na Facebook in Instagram strani @zelene.doline.

Certifikati

Izbrana kakovost Slovenije

Zaščitni znak »izbrana kakovost Slovenija« potrošnikom zagotavlja, da ima izdelek posebne lastnosti in jasno sporoča, da je redno kontroliran ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.

Pridelano/proizvedeno brez GSO

Z zavedanjem, da potrošnikom zagotovimo najboljše iz narave, smo kot prvo živilskopredelovalno podjetje v Sloveniji pridobili certifikat “Pridelano/proizvedeno brez GSO”. Pridobljeni standard »Brez GSO – brez gensko spremenjenih organizmov« omogoča nadzorovan sistem certificiranja od proizvodnje osnovne surovine do končnega živila.

Siri Zelene Doline

Poltrdi siri Zelene Doline Edamec, Trapist, Gauda, Šmarski Rok, Dolinar in Dimar so proizvedeni izključno iz slovenskega mleka najboljših kmetij.

IFS standard

IFS (International Featured Standards) Food je enovit standard, ki je namenjen oceni sistemov varnosti in kakovosti živil dobaviteljev po enotnem pristopu. Standard posebno pozornost posveča potrošniku in skrbi za nadzorovan sistem proizvodnje, da se s tem zagotovi kakovostne in varnostne proizvode..

Slovenska akreditacija

Laboratorij Celeia je akreditiran pri Slovenski akreditaciji in v celoti izpolnjuje zahteve za usposobljenost preizkuševalnih in kalibracijskih laboratorijev po ISO 17025:2005. Akreditacija zagotavlja visoko stopnjo zaupanja v rezultate in kakovost izvedenih analiz.