Dan slovenske hrane na družinski kmetiji Veber v Galiciji pri Žalcu

Ohranjanje kmetovanja zagotavlja lokalno pridelano hrano in ohranja lepote podeželja

V Mlekarno Celeia vsak dan prispe mleko z več kot 600 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije

Arja vas, 17. november – V Mlekarni Celeia ob današnje Dnevu slovenske hrane izpostavljajo pomen vsakega od členov v prehranski verigi. V mlečni industriji se vse začne pri rejcu mleka in v Mlekarno Celeia mleko vsak dan prispe z več kot 600 družinskih kmetij. Ena od takšnih je tudi kmetija Vebrovih v Galiciji pri Žalcu, kjer sobivajo tri generacije in se tradicija srečuje s sodobnostjo, ljubezen do zemlje pa se prenaša iz roda v rod. Gospodar kmetije Tomaž Veber je bil že od otroških let vpet v življenje in delo na kmetiji, zato mu je bila današnja vloga nosilca dejavnosti na družinski kmetijo položena v zibelko. In zelo slikovito opiše svoj pogled na delo na kmetiji: »Kmetovanje ni le moja služba, temveč je strast in način življenja.« Pri njih smo se ustavili pred današnjim dnevom in zgodbo izjemne družinske kmetije vam prestavljamo v nadaljevanju.

Z večinoma družinskih kmetij, ki tradicijo prireje mleka ponekod negujejo že več generacij, v Mlekarno Celeia dnevno prispe najboljše mleko slovenskih kmetij, tudi danes, ob Dnevu slovenske hrane. Na kmetiji Vebrovih v slikoviti vasici Galicija pri Žalcu se je dan začel zgodaj in že več kot 40 let je tako. Gospodar Tomaž Veber kmetijo upravlja ob pomoči Očeta Stanislava, mame Jožice, žene Dragice, v pomoč so že tudi otroci Jakon, Eva in Ana. Že 40 let so ponosni pridelovalci slovenske hrane: »Na naši družinski kmetiji imamo 52 krav molznic in na dan oddamo okoli 100 litrov mleka. Ponosni smo, da pridelujemo mleko brez uporabe gensko spremenjenih organizmov. Naša filozofija je preprosta, saj želimo zagotoviti čisto in naravno pridelano mleko za našo skupnost. Skrbno spremljamo dobrobit in zdravje naše črede, saj vemo, da srečne in zdrave krave proizvajajo najboljše mleko.« Pri Vebrovih so ponosi tudi, da ohranjajo tradicijo in da njihovo mleko odhaja v mlekarno, ki takšen pristop ceni: »Vzpostavljeno imamo prosto rejo in pri tem smo bili eni prvih daleč naokoli. Mlekarna Celeia je partner, ki razume naše vrednote kakovosti, trajnosti in lokalne pridelave. Sodelovanje z njimi nam omogoča, da naše kakovostno mleko pride do širše skupnosti,« razlaga Tomaž Veber.

Ob Dnevu slovenske hrane je pomen ozaveščanja o poreklu in samooskrbi še toliko bolj v ospredju: »Ohranjanje kmetovanja in njegove tradicije v Sloveniji je izjemno pomembno. Smo dežela s pestro kmetijsko zgodovino, kjer se tradicionalni pristopi še vedno prepletajo s sodobnimi tehnikami. To ohranjanje kmetovanja ne le ohranja našo kulturno identiteto, ampak tudi zagotavlja lokalno pridelano hrano in ohranja lepote podeželskega okolja. Vesel sem, da sin Jakob »diha« s kmetijo, da ga veseli delo z živalmi, da je travnik njegovo igrišče in gozd prostor za raziskovanja ter nova spoznanja. Potihoma upam, da pa bo Jakob tisti, ki bo v prihodnosti nadaljeval s tradicijo domače kmetije,« opisuje svoj pogled na vlogo, ki jo kot kmetovalec igra v družbi, opisuje Tomaž Veber.

MLEKARNA CELEIA IN ODKUP SKLOVENSKEGA MLEKA

Mlekarna Celeia vsak dan odkupuje mleko z več kot 600 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije. Letos bodo odkupili skoraj 70 milijonov litrov slovenskega mleka, ki je v celoti brez gensko spremenjenih organizmov. Prav tako so prva in edina slovenska mlekarna, ki odkupuje seneno mleko. Kakovost mlečnih izdelkov Mlekarne Celeia poleg številnih priznanj z mednarodno uveljavljenih tekmovanj dokazujejo tudi označbe Izbrana kakovost Slovenija, Višja kakovost, označba zavoda Seneno in certifikat zajamčena tradicionalna posebnost.