Božični jogurt, ponosni nosilec zaščitnega znaka »Izbrana kakovost – Slovenija«

Mlekarna Celeia vstopa v shemo »Izbrana kakovost«. Prvi v nizu odličnih mlečnih izdelkov Zelene Doline se z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« predstavlja Božični jogurt Zelene Doline.

Danes imajo mleko in mlečni izdelki pomembno vlogo v našem vsakdanu. Predstavljajo se v pestri ponudbi okusov, v različnih pakiranjih, proizvedeni doma, v Sloveniji, ali pa imajo za seboj dolgo pot od proizvajalca iz tujine do slovenskih trgovskih polic. Zaradi pestre izbire si potrošniki vse pogosteje zastavljajo vprašanje: Kateri izdelek izbrati?

Potrošniki skrbneje preverjajo kakovost in poreklo živil. Ni jim vseeno, kdo in kako je pridelal mleko in mlečne izdelke. Slovenska kakovost v njihovih očeh dosega zaupanje in je pomemben dejavnik pri nakupu, zato povpraševanje po domačih izdelkih raste. Slovenski prehranski proizvodi, tudi mleko in mlečni izdelki, do sedaj niso imeli enotne označbe in enotne komunikacije za nastop na trgu. Da bodo potrošniki v prihodnosti lažje prepoznali lokalne kakovostne proizvode, ki so pridelani in proizvedeni v Sloveniji, je Ministrstvo za kmetijstvo, z vsemi udeleženci v verigi, vzpostavilo nacionalno shemo »Izbrana kakovost« in zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija«.

Pri pripravi specifikacije Izbrana kakovost« za mleko in mlečne izdelke je najpomembnejšo vlogo opravil odbor za mleko. Sodelovanje je potekalo z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružno zvezo Slovenije, KGZ Slovenije in z Združenjem kmečkih sirarjev Slovenije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS jo je potrdilo 10. 8. 2016.

Certifikacijo opravi certifikacijski organ, imenovan s strani države. Vključuje pridelovalce in predelovalce mleka. Podeljeni certifikat omogoča uporabo zaščitnega znaka »Izbrana kakovost – Slovenija«. Znak potrošnikom zagotavlja, da gre za proizvod s posebnimi lastnostmi in jasno sporoča, da je proizvod redno kontroliran ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji.

Mleko in mlečne izdelke z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« odlikuje:
•    poreklo surovega mleka – pridelava mleka in proizvodnja izdelka v celoti potekata v isti državi, v Sloveniji,
•    kakovost mleka – odlična mikrobiološka kakovost mleka,
•    svežina surovega mleka – od prevzema mleka v zbiralnici do sprejema v predelovalnem obratu mine največ 15 ur.

Mlekarna Celeia in več kot 1.100 slovenskih pridelovalcev mleka, je 28. oktobra 2016, uspešno opravilo certifikacijo in vstopilo v shemo »izbrana kakovost«.

Božični jogurt, ponosni nosilec zaščitnega znaka »Izbrana kakovost – Slovenija«

Prvi izdelek blagovne znamke Zelene Doline, ki vstopa na trg z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost -Slovenija«, je Božični jogurt. Njegovo slovensko kakovost dodatno utrjuje oznaka »Brez GSO – pridelano/predelano brez gensko spremenjenih organizmov«.

Strokovna javnost je v preteklosti kakovost Božičnega jogurta že večkrat nagradila. Veliko Zlato Medaljo je prejel letos, na 30. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov, ki je potekalo v okviru 54. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Leto prej, 2015, se je Božični jogurt ponosno zasvetil ob prejemu Zlate Medalje.

Vstop v shemo za Mlekarno Celeia predstavlja nove izzive za prihodnost. Z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenije« bomo opremili mlečne izdelke Zelene Doline, ki jih proizvajamo doma v Sloveniji, iz mleka, ki je v celoti odkupljeno na domačem odkupnem območju. V času zaostrenih razmer v mlečnem sektorju bomo nadaljevali z uresničevanjem ambicioznih načrtov. Z inovativnostjo in novimi vlaganji bomo širili poslovanje doma, v Sloveniji ter tako ustvarili nove priložnosti za slovensko kakovost.