15. Mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije postala Aleksandra Matan

Arja vas, 8. april – Mlekarna Celeia je 7.4.2022, Aleksandro Matan razglasila za 15. Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. V letu, ko v mlekarni obeležujejo 80 let organiziranega odkupa mleka, kraljico, ki ima najraje skute in tekoče jogurte iz najboljšega mleka slovenskih kmetij, čaka aktivna promocija slovenske mlekarniške tradicije in odličnih mlečnih izdelkov. Poleg krone, lente in kraljevske obleke priznane oblikovalke Maje Štamol je v enoletno uporabo prejela tudi avtomobil znamke Peugeot.

Mlekarna Celeia, ki je največja mlekarna v slovenski lasti, vsako leto v želji po promociji zdrave prehrane in mlekarske tradicije išče Mlečno kraljico Zelene doline Slovenije. Po dveh letih, ko je dogodek potekal prek spleta, so letošnjo kraljico na posebnem dogodku okronali v živo. Lento in krono je iz rok 14. Mlečne kraljice Ajde Podlesnik prejela Aleksandra Matan: »Na izbor sem se prijavila, ker imam veliko želja, v življenju želim marsikaj poskusiti in ker obožujem izdelke Mlekarne Celeia. Naziv pomeni nov korak na moji življenjski poti in tudi to, da če si nekaj močno želiš, lahko tudi to z nekaj truda uresničiš in dosežeš,« je po kronanju povedala nova mlečna kraljica. Letošnji poziv Mlekarne Celeia je ponovno naletel na izjemen odziv, saj se je nanj prijavilo 57 kandidatk, strokovna skupina pa je Aleksandro izbrala v končnem izboru izmed 7 kandidatkami.

Novo mlečno kraljico čaka dinamično leto z veliko aktivnostmi: »Trud in delo naše nove Mlečne kraljice Aleksandre Matan bomo tudi nagradili, saj jo poleg krone in lente čaka enoletna uporaba avtomobila znamke Peugeot, plačano celoletno delo ambasadorke mleka in mlečnih izdelkov Zelene Doline ter po meri izdelana obleka priznane modne oblikovalke Maje Štamol,« naštevajo v Mlekarni Celeia. Projekt Mlečne kraljice je edinstven v slovenskem prostoru, saj skozi osveščanje o pomenu zdrave prehrane daje posebno mesto mleku in mlečnim izdelkom slovenskega porekla. V letu 2021 je naslov 14. Mlečne kraljice nosila Ajda Podlesnik iz Svibnega pri Radečah, ki ji je naslov, prinesel veliko novih izkušenj: »Prav vsak dogodek je dodal svoj del in sestavila se je velika življenjska izkušnja, ki je nima možnosti izkusiti prav vsak,« je misli ob predaji naslova naslednici strnila Ajda Podlesnik.

Letošnje kronanje mlečne kraljice je potekalo v živo. Direktor Mlekarne Celeia Vinko But je med podelitvijo poudaril zavezo mlekarne k ponujanju zdrave, tradicionalne hrane: »Mlečna kraljica skozi svoje aktivnosti promovira slovensko tradicijo pridelave mleka, ki jo moramo ohranjati, biti na njo ponosni in jo podpirati.« Pomen samooskrbe je v svojem nagovoru udeležencem dogodka izpostavil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek: »Današnji časi nas opozarjajo, da mora prehranska oskrba države temeljiti na lastni kmetijski pridelavi in reji, kar pa ne sme biti samo črka na papirju. Kratke verige vrednosti in samooskrba morajo biti cilj nas vseh,« je še dejal minister.« Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek pa se je v svojem nagovoru na dogodku dotaknil tudi pomena ustrezne promocije:  »Mlečni sektor je bil prvi, ki je vstopil v shemo Izbrana kakovost. Vesel sem, je promocija sheme ena od pomembnih aktivnosti mlečnega sektorja in je zgled tudi drugim«.

V Mlekarni Celeia letos sicer praznujejo 80 let organiziranega odkupa slovenskega mleka v okviru Mlečne ceste, ki trenutno povezuje več kot 800 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije. Začetki delovanja mlekarne segajo v čas 2. svetovne vojne, intenzivnejši razvoj pa se je začel v povojnem času. Danes je Mlekarna Celeia največja mlekarna v slovenski lasti, ki odkupuje in predeluje le slovensko mleko, ki je v celoti brez gensko spremenjenih organizmov. Številni izdelki nosijo tudi certifikat Izbrana kakovost Slovenija.