Skutn’ca ali skutina juha

Skutn’co ali skutino juho so pripravljali ob vseh letnih časih, saj so skuto shranjevali na različne načine. Ob hladnejših obdobjih je z dimljenjem postala okusnejša in je juhi dala poseben, sezonski pečat. Največkrat se je na mizi znašla za večerjo ob kosu kruha ali polente. Kravja, ovčja ali kozja je bila seveda vsakdanja jed pastirjev v planinah.

Sestavine

  • 2 dl vode
  • 6 žlic koruzne moke
  • 4 žlice nepasirane skute ZELENE DOLINE
  • 1 rezina starega kruha
  • zelo malo divjih zelišč – po okusu
  • košček masla ZELENE DOLINE
  • sol

Priprava

1. V vrelo slano vodo postopoma vsujemo koruzno moko in ves čas mešamo, da ne nastanejo grude.

2. Vmešamo skuto in začinimo.

3. V ponvi na maslu popečemo kocke kruha in z njimi obložimo juho, lahko pa vanjo naribamo kuhan, ohlajen krompir.

 

Regijsko recept pripada: Zgornje Posočje, Alpe
Recept je prispevala: OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, v projektu KuhnaPaTo
Foto: časopisna hiša Delo

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.