Lazanja

Lazanja je že vrsto let ena izmed bolj znanih in priljubljenih italijanskih jedi.

Sestavine

  • 20 listov testa za lazanjo
  • 800 g mešanega mletega mesa
  • 500 g paradižnika v koščkih oz. pelatov
  • 30 g drobno naribanega korenja
  • 3 olupljene čebule
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici nasekljane bazilike
  • 3,5 dl belega vina
  • 6 dl jušne osnove
  • 7 žlic olivnega olja
  • parmezan
  • sol in poper

Bešamel

  • 3 dl mleka ZELENE DOLINE
  • 3 dl sladke smetane ZELENE DOLINE
  • maslo ZELENE DOLINE
  • 6 žlic moke
  • sol

Priprava

Na zmernem ognju popražimo nasekljano čebulo in česen. Dodamo mleto meso in mešamo. Meso prelijemo z vinom. Nato dodamo peteršilj in baziliko, pražimo približno 5 minut in dodamo paradižnik s koncentratom . Dodomo jušno osnovo, sol in poper ter na zmernem ognju kuhamo približno 30 minut.

Medtem v manjši posodici raztopimo maslo in postopoma vmešavamo moko. Dolivamo smetano in mleko, dodamo sol ter neprekinjeno mešamo, da bešamel povre. Bešamel pripravljamo na zmernem ognju.

Pekač premažemo z maslom, dno prekrijemo z lističi testa za lazanje, ki jih lahko predhodno skuhamo. Nato dodajamo plasti: bešamel, meso, lističi. Postopek poljubno ponavljamo. Ko zaključimo, zgornjo plast prekrijemo s parmezanom. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lazanja se peče 30 minut. Vzamemo iz pečice, pustimo stati 5 minut in postrežemo.

 

Najboljše v naši naravi.

TOP 5 JEDI

Dnevni kuharski navdih za dober obrok ali kuharska umetnina za razvajanje brbončic – v naši knjižnici receptov se najde ustrezen za vsako priložnost kot tudi za zahtevne jedce.